Wednesday, November 16, 2011

dah mula buat stok...







Salam....




Sejak awal preggy lagi aku dah tanam kan niat untuk full breastfeeding anak yang ketiga ni...alasan bekerja bukan lah penghalang untuk terus menyusukan anak sehingga 6 bulan sekurang kurang nya...kalau mampu nak terus menyusukan sehingga ke 2 tahun..insyaallah jika di izinkan Nya...

Semangat memang sangat berkobar kobar...masuk 6 bulan preggy kelengkapan penyusuan semua dah aku setelkan...dari set cooler beg, storage bottles dan lain2 semua serba lengkap..al maklum je la main klik2 je...takde sape nak halang dari terus oder dan oderr....hehee! kalo nak shoping sekaligus depan mata rasa macam tak sedap je kan duit keluar bertalu talu...huhuu...

Cuti 2 bulan ni aku akan manfaat kan untuk terus buat stok untuk my firas...walaupun sebelum ni teragak agak nak buat stok banyak2 sebab risau takde tempat untuk simpan stok2 susu....alhamdulillah...mak aku dah beli kan fridge 2 pintu...hahaaa...suka2..! dapat la tumpang kan sementara stok2 ebm yang ada...takde la terbuang gitu je kan...

Jom tengok stok2 susu yang berjaya di kumpul kan buat masa ni...yihaa...takde la banyak macam orang tu orang ni...pelan2 kayuh hakhakk..!







stok susu dalam fridge 1 pintu....masa ni susu tak bape meriah...kadang2 je nak dapat kan 5oz sekali pam...kerap dapat 2-3 oz je..! susu2 ni aku dah bagi firas minum sebab sayang nak simpan lama takut expired tak sempat pulak bagi firas minum...



haa...bila dah ada fridge baru ni...baru sedap nak buat stok secara konsisten...heee syukur...susu mencurah curah keluar macam shower gitu...ngeee..


terpaksa simpan dalam bekas dadih...botol2 semua dah terguna...tak sempat nak oder lagi...


suka simpan dalam storage plastik cam gini sebagai penyelesaian untuk jimatkan ruang...kesian mak aku terpaksa ketepi kan barang basah dia semata mata nak bagi laluan untuk stok2 ebm ni..huhu!



Maaf la ye bukan lah riak nak tunjuk smua ni just sekadar nak berkongsi rasa hepy ni je...dan mungkin sebagai pendorong untuk kawan2 yang sedang preggy sekarang ni...breastfeeding tau...jgn tak breastfeeding...hehee!

18 comments:

ajumohit said...

wow meriahnya rezki firas kak, aju suke giler tengok EBM ni, dulu pump and wat stok z dpt byk mcm ni, alhamdulillah rezki firas mencurah2

MrS. F!zA said...

kngn BF dlu terimbas kembali..rindunya nak BF anak balikkkk.. darwisy dulu berjaya smpai 1 tahun je..mak ngan anak kena cikenpox trus stop bf sbb susu kering..ank pon dh tkmo.. :(

mamyharraz said...

suka tgk sesiapa yg berjaya bf anak..sbb mmg nak kena kesabaran yg tinggi.

banyaknya stok utk baby firas :)

mamashikin said...

wah akak..murahnya rezeki..bnyak betul susu..semoga akak berjaya yer..

AnneRaini said...

chaiyok kak fiza chaiyok

eB ezrin said...

byk tuh, tahniah . i lioke. :)

Qhaifa Nur said...

terkejut saya banyaknya, rezeki anak...

~Siti Hajar~ said...

Tahniah Fieza...teruja tgk!

Kenyang la Firas pasni...hehe

munna said...

anak pertama munna tak berjaya nak bf ..tapi anak kedua mmg dah bertekad alhamdulillah berjaya sampai skrg ni..yasmin dat 1y8m masih lafi bf dgn munna

mama tims said...

wah byk nya stok fiza..eh blm terlambat nak wish congrats kan...

Ena said...

woweiiii.. banyaknyer stok utk baby..

mamalieyna said...

waaah meriah!~ syoknye tengok...~ ^_^

time arif dl, susu tak meriah sgt, dan ada sikit mslh, hrp2 kali ni, takde la sebarang msalah dn halangan..Amin..

maszmadi said...

bestnyer kalu dpt simpan bebanyak kan... org kata kalu anak lelaku susu mmg byk kan..... betul ker?

MamaYatie said...

Alhamdulillah...rezeki firas semua tu...

saya pun bercita2 nak fully BF jugak kalo tambah no.4 nnt..setakat ni, si Angah jer yg berjaya..dua lagi failed...huhu

semoga berjaya fieza!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak fiza..tahniah for ur newborn..sy baru dpt jengah blog kawn2 ni ha tu pon tak dpt jejak semua huhuhu

tahniah..go bf!

anisalya said...

masa anis masuk icu dulu, susu ltk dlm bekas dadih je. ok la buat stok. xde la firas kene minum susu formula kan.

Imah Dinor said...

sgt2 teruja tgk stok suss tuk si firas...imah pun suma anak2 susu badan tp xpenah buat stok mcm ni...sayang kn...

~aSHa~ said...

wah byk jugak ni

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy