Thursday, April 28, 2011

Rasa selamat bila dah buat buku merah ni...




Salam...

Firstly aku seronok sgt baca komen yg u olz tinggal kan pada entry ni...bukan giler pujian tapi semua tu membangkit kan rasa gumbira dlm hati ku yg sebenarnya sgt bergelora ni...at least ia meninggal kan satu mood yg bagus utk aku...walau hati ni disakiti oleh yg satu yg laen...tapi ramai yang laen pulak membuat kan sakit hati tu menjadi satu perasaan yg laen pulak...korang faham tak...tkpe la takyah faham apa2 lah...hahaa...

Ok semalam alang2 aku mc...tetiba bangun pagi tulang belakang dan tengkuk ku rasa sakit semacam...stress agak nya...dah tu bila dah sambung rest sampai pukul 10 lebih...ada kekuatan ku bangun utk menyelesai kan sesuatu...gi buat buku merah kat Klinik Desa...rasa mcm tak best je nak bertangguh sampai minggu depan kan...bila dah buat tu rasa lega setel satu keje...nasib baek time aku pegi tu dah lengang...huhuu kena ambik darah lorr...dah agak dah...mmg takuutt...hehee tapi tetap control sehh mcm takde apa2 pung...






buku merah yg ketiga dalam sejarah hidup ku...hehee...excited kali ni lain mcm je...


mula2 biasa la test urine...timbang berat dan ukur ketinggian...check tekanan darah...ambik darah utk ujian HIV dan lain2...alhamdulillah suma ok2 je...cuma...huhuu...


HB ku di paras kurang memuaskan...hohoo...kurang darah la pulak...tgk tu yg bertanda bulat merah tu...10.9 je...kan dah kena tulis dakwat merah tuu...haishh rasa dah makan mcm2...dok kurang darah jgk...patut la  ku letih dan pucat semacam je kan...aduhh..

Appoinment seterus nya jumpa doktor pada 10 Mei ni hari selasa pagi...cuti lagi nampak nya aku..and next check-up pada 29 Mei Ahad pagi...insyaallah...


Hari ni pun aku sambung mc...terpaksa tunggu umah...ada sket renovation kecilan di bahagian garaj keta...lantai simen depan umah dah mula retak seribu..menyampah pulak aku tgk dah lama dok begitu...so alang2 repair and tempek kan sekali jubin siap2...patut dulu lagi tapi disebab kan over bajet masa renovation besaran dulu..maka di biar kan bersimen biasa gitu je...nanti dah siap suma aku publish gambar kat sini ok..



43 comments:

LYAfrina said...

buku merah ni jgn dilewat-lewatkan.. sbb ianya pting utk pkembagan kt & baby.. lya start kandungan 3minggu gtu dh start kena warded.. sbb kondisi lya time tu..

fieza kna mkn vitamin ferrost.. jgn tgl.. bru naik paras hb tu

*azni* said...

buku merah mmg kena buat awal2,spt kata lya penting utk prkmbgn ibu n baby..kurangkan minum teh,nescafe,milo baru hb ok..ni misi yg bagitau azni.. ;)

mek da ©™ said...

tahniah sekali lg tauuuuuuuuuuu :))

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

aritu..masuk 4 bulan baru sy buat buku merah..eheheh mmg penting ade ni..sbb nak rekod perkembangan bayi n ibu..tapi lebih2 lagi ibu la kan..nak amaek darah bagai..huihh kuss semangat..takutttt

cikmOt said...

wahh...akak punya due bulan november ek...jaga diri kak

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya nak dapat baby, nanti jangkitkan kat kita plak k, semoga segalanya selamat...nak baby girl @ boy kak...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

betullah..kad merah ni kena buat awal2 kandungan..dulu lily buat nk masuk 2 bln..pa lg sampai klinik kena tegur koz lmbt buat..

r|nA @ ja|j|na said...

rina awal² dah buat buku merah ni..1st time checkup HB ok lagi..2nd time dah low dah..

Aida said...

hehehe .. buku ni kena sentiasa adalah lah dlm handbag kan .. senang je nanti ..

mamalieyna said...

Fieza, 1 anak 1 buku merah tu ke?..eina ingat sambung buku lama..heee~ kita dh se'geng' la...tp eina nak buat lmbt sket la buku merah ni...nnti hbs byk cuti...asyik kena checkup jer..^_^

apapun take care~

maslinamansor said...

Taniah fiza...
tetiba teringin nak join sekaki.. :)

Jieda said...

masa saya pregnant dulu,bila doktor dah sahkan terus buat buku merah tu.maklumlah excited he3

eB ezrin said...

im hepi 4 u

ratusiput said...

ratu ade 2 je buku merah ni.yg ketiga????lom tau bila.ehehe...buku ratu dulu2 mmg penuh sbb drg tggi kan.dah tak rupa buku pun ada..mcm2 hal..tu kdg2 takut nk buat buku ketiga :)

Dilla Ady said...

teringat lak dulu mase pregnantkan si dak acha..

tu jek la pekerjaan tetapnye..darah rendah,kurang darah...sampai tak larat nk masuk keje...lembik semacam...

fieza kena rajin2 makan benda yg leh naikkan darah n vitamin ye...jaga kesihatan baik2 tau..

zaidah said...

MAKAN KENA JAGA FIEZA BAGI UPKAN HB TU...SUSAH KLU HB TURUN...ZAI BIASANYER SEBULAN NAK MASUK DUA BULAN DAH BUAT BUKU MERAH...MAKLUMLAH SETIAP KLI PEKNEN ADE AJE CASE....

lizz said...

tahniah yer fieza....saya dulu buat kad merah kandungan dah 7 bulan.. punya la ramai org kad klinik ...tension lepas tu malam tu terus jer bersalin...anak saya lahir x cukup bulan...

eLYies said...

tahniah kak fieza...lambat wish kat akak...

nureen said...

klau suka mkn sayuq, fieza mkn bayam k.. utk tambah darah.. ubat hitam tue jgn tinggai..
nureen dulu bb nk msk 4 bln baru buat tau sbb x mau jd msk 1st bb nureen gugur masa bb 4 bln la.. pastu mak pesan wat buku lmbt2 cikit.. masa x dak buku nureen mmg dok p check kt swasta.. ;)
take care k..

ainazliena said...

aina pon sama kes..hb rendah wpun dh msuk 30++ wk..arap fiza jaga bebetul..klu c/up kt kjaaan byk prosedur nk wat..bg sampel najis dgn urine ler..amik sample darah lg..penattt...

AnneRaini said...

kalau kak fieza excited, sy pun excited gak..hehe

etiey.com© said...

buku merah dalam kenangan. hihi... kak moga semunya berjalan lancar dan sihat hendaknya.. amin

etiey.com© said...

buku merah dalam kenangan. hihi... kak moga semunya berjalan lancar dan sihat hendaknya.. amin

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza... maaf atas kelewatan erma Tahniah Akak.. sedihnyer tertinggal jauh...bz sikitlah kak.. Aperpun erma tumpang gembira atas kehadiran insan baru.. jaga diri bebaik.. erma x komen tang buku merah bab lum pernah ader.. moga erma cepat ikut jejak akak he he he.. aperpun akak tetap cute he he he t.c n miss u...

HALAMANKU said...
This comment has been removed by the author.
|| NaFiRaa || said...

kurang darah eh?? makan byk sayur bayam.. take care yer.. moga semua selamat..

Rizziela said...

Tahniah...joint the club :D

♥Azie♥ said...

tahniah akak...

Ena said...

hehe..

tingat masa 1st baby dulu.. buku merah bukak masa ari yg kena warded.. pagi p bukak buku.. petang dah kena warded.. kui kui.. lambat yg amat bukak sbb tiap bulan p check up kat panel.. pastu kawan2 suh p gomen jugak rosau in case ada apa2 kan.. tu yg p jugak buku merah tu.. nasib baik tak kena merah sbb semua rekod ada sama beza buku saja.. :D
masa si adik p bukak awai la.. tp bulan2 p jugak panel.. sbb tak larat nak nunggu.. huhu..

take good care.. bila plak nak join akak ni.. :D

Izan Ishak said...

izan pun kalau teringat buku merah ni...msa kembarlah paling banyak lawatannya. ke KK lagi...hospital lagi...semua dah jadi kenanga...

doakan akak n baby sihat selalu ye~

munna said...

TAHNIAH FIEZA...MUNNA MASA PREGGY HARITU..DUA2 MASALAH DIABETIC

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la... sal masa mengandung dulu memang masalah HB la...

memang dah keturunan sal kot sebab kakak2 sal semua camtu gak masa menganudng, HB rendah... huhu

apa2 pun semoga sihat sentiasa ye...

mama tims said...

fieza..same la kite dulu masa pregy yg ke4 tur..kurang darah...mesti dia soh makan kerang,hati kan?...jom terjah n folo blog saya..tq

[-suziey-] said...

ouh teringt buku merah itu..bestnye la hai..sian fieza..mc je yek..teruk tu alahnya tu..take care dear :)

NM02 said...

kita gak tak tau bila nak wat buku merah. hehehehe

Myra Jay said...

@NM02 Samal kita xtau bila nk dapat buat buku merah...heheee

SAKURA said...

salam nk tnyer klo kite dh buat buku kt hospital swasta n then bru nk buat kat hospital kerajaan x pape ke sbb dh lmbt ..
(2) klo tarikh kawin kite x sme ngan usia kandungan tindakan ape yg diambi ya ..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy