Thursday, February 2, 2012

gadjet penyusuan dalam menjaya kan misi penyusuan eksklusif...





Salam...


 Rasa nya untuk menjaya kan misi penyusuan harus berbelanja sedikit...boleh katakan gadjet penyusuan mahal2 jugak lerr...kena pandai2 cari yang bersesuaian dengan bajet lah...sekarang pun dah melambak di pasaran...yang mahal atau murah pilih je janji berkualiti...





breastpump unimom allegro yang banyak berjasa...dan cooler bag Jingle Jungle...beli kat SINI 
 
Masa awal2 guna aku suka cuci dan rendam dalam air panas semua peralatan tu kadang-kadang biar kan 10 minit..hari2...seboleh nya alat2 tu semua tak boleh basuh dengan air panas cukup dgn air biasa alir bawah air paip atau air suam bukan panas (aku pun tak bape pasti) kalau kerap basuh ngn air suam/panas dia akan kembang dan menyebabkan suction slow...hehee sebelum ni jahil...

Sebagai pengguna allegro yang ada function suction mimics baby...cara yang aku guna utk dptkan 'let down reflex' ialah aku akan setkan suction pada level rendah (nak bg signal kt breast yg kita ready nak mengepam), kemudian terus akan rasa LDR dan susu mula keluar), lepas tu baru aku naik kan level suction yg selesa...kena pandai main dgn suction level, sebab kadang-kadang aku  perlukan high level, kadang-kadang medium..ikut pada keadaan...


tak lupa ice pack ulang pakai...2 set aku beli brand Autumn dan Jingle Jungle...beli 2 set sebab nak ganti2 pakai kot2 tak sempat nak beku kan ice pack tu semalaman..tau je la fridge 1 pintu ni kadang tak membeku pun walau letak semalaman...


biasanya untuk 6 botol harus letak 3-4 ice pack...letak lebih lagi selamat...tapi kalo pakai cooler bag mcm aku tu kena pandai2 susun lah supaya cukup muat nak isi botol dan ice pack kat dalam tu...dan susu akan tahan sejuk kat dalam tu selama 12-14 jam ikut keadaan jgk...




hehee...ni travel bag aku...demi nak jimat lah konon beli je kat kedai beg...agak2 boleh lepas letak suma barang penyusuan...senang nak bawak ke opis...sekarang pi opis aku make sure tak lupa bawak beg ni dan henbeg...lalaa..!




 dan storage bottle 5 set setakat ni...mungkin akan ada penambahan di kemudian hari hehee...

Pi opis aku bawa 4-6 botol kosong untuk isi susu perahan selama 3 sesi mengepam...biasa nya totally 20oz berjaya di bawa pulang...



Rutin aku setiap petang :-

- Sampai je umah...aku akan transfer kan susu perahan yang di kumpul satu hari selama di opis  ke fridge (chiller)
- beku kan semula ice pack untuk kegunaan esok
- bersih dan steril kan semua botol untuk di isi buat bekalan firas esok

- keluar kan 1-2 frozen EBM (bahagian beku) bertarikh paling lama untuk di cair kan bagi kegunaan esok (bahagian chiller)...dan sebagai ganti nya aku masuk kan 1-2 botol fresh EBM ke bahagian beku

- isi 2.5oz x 3 botol (fresh EBM)  dan 2.5 oz x 2 botol (frozen EBM)  = 5 botol bekalan sehari
(dari pembacaan susu yg di bekukan akan hilang nutrien tapi masih berkhasiat...so sebab tu la aku akan lebih kan yang fresh dari yang frozen)


Alhamdulillah....walau sikit je oz firas minum setiap hari tapi setiap kali timbang berat die sgt menguja kan aku...


masa lahir    -    3.0kg
1 bulan   -    4.2kg
2 bulan   -    4.8kg
3 bulan   -    6.3kg


Maybe apa yang ku faham selama ni membantu iaitu penghasilan hindmilk yg banyak(susu pekat) dalam setiap sesi penyusuan...firas cepat kenyang walau dengan 2.5oz je setiap sesi penyusuan...

Tips untuk banyak kan hindmilk yang aku amal kan adalah sentiasa kerap kan sesi pam dan kosong kan breast dengan kerap supaya lebih banyak hindmilk akan terhasil di setiap sesi penyusuan/mengepam...syukur pengambilan Shaklee jugak sangat membantu dalam memekat kan dan menambah kan kualiti susu serta membuat kan firas ku cepat je kenyang...






Sharing is caring..!





26 comments:

LYAfrina said...

sgt2 meriah gadget2 ni semua..lya doakan agar allah swt permudahkan segalanya..xpe bhabis sikit ..smuanya mberi pulngan y baik utk jangkamasa y pnjang.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

yeyyy sharing is caring...:-)
sy plak lain citenye aishah nak yg fresh aje..bkn tak ajar yg beku tu..tapi dia tamo..bau dia pon lain kan. demand tinggi anak sy tu wehehehhe

ajumohit said...

Betul tu kak, x bleh basuh ngan air panas nnti merosakkan part2 plastic dia tu, meriah rezeki firas!!! Suke tgk, tepek hari2 pon saya suke tgk kak hihi

pena rozie said...

selamat menjayakan misi

Ena said...

teruja sangat2 kak tengok kawan2 yg up n3 pasal breastfeeding ni.. cuma sedang menanti bila la dapat realisasikan semua ni lagi.. sadis jugak bila tgk lepas sorang then sorang pregnant and bersalin.. nasib baik dah ada 2 kalo tak lg haru gamkanya.. huhu

Izan Ishak said...

betul tu kak... izan pun teruja tgk semangat akak pam susu utk firas. boleh tahan byk utk satu hari ye!

moga firas terus membesar dgn sihat berkat susu mama!

mamalieyna said...

gadget penyusuan ni mmg mahal, tp berbaloi utk jangka masa pnjg,` kalau tak BF, FM je, lagi la kena budget tinggi, susu FM lg mahai kan..

tahniah tau, seronok btl dgr citer org2 yg brjaya fully BF kan baby...semangat la firas camni..hehe~

@e_da said...

seronoknya tengok barang2 menyusu ni.. cute2 lak tu.. banyak dpt susu akak kan..

Masya said...

banyaknya... meriah.. mesti bertambah semamngat nak bagi baby BF jerkan.. dah tentu² jimat tak perlu beli susu tin.. teruskan usaha akak yer...

mamyharraz said...

mmg kagum! sbb bukan mudah nak BF secara ekslusif..hanya org yg sabar dan kuat smgt je boleh lakukan..lagi2 ibu yg bekerja mcm fieza..tahniah utk awk :)

tgk dan baca pun mcm rumit je utk kendalikan alat2 tu semuakan..tapi buatkan diri ini teruja nak tahu dan belajar :)

tq share info ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieda..klu kita dah berazam nak BF anak dgn penyusuan ibu,kena kuat semangat & kerajinan mesti ada.
Tahniah Fieza...semoga firas sihat & cergas selalu dgn penyusuan dr ibunya ni.

anisalya said...

kalau niat tu ikhlas akan dipermudahkan semuanya kan...

ieda said...

fuh complete penerangan fieza .. kagum akak .. kepada ibu2 diluar sana boleh lah mengikuti cara2 fieza nie .. akak .. akak doakan yg terbaik buat fieza dan firaz .. insyaallah dikk

~aSHa~ said...

beg belang2 jingle jungle tu lebih kurang la yang dgn sha punye....ehehehe...beli kat fabulous mom kat kuantan..masa sale...belas2 kan...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

makin chubby la firas..
ada peningkatan tu.. =)

Imah Dinor said...

rajin betul feza ni...imah pun btambah semangat nak ikut jejak ni....anak2 imah suma BF gak,,tp bila dah krj cmpur2 dgn FM....harap yg k4 ni nak full BF...amin...

fieda said...

alhamdulillah rezeki yg byk dari ALLAh untuk anak..

|| NaFiRaa || said...

waaahhh.. respek habes!! tahniah!! hanya yang cekal dan kuat semangat jek yang mampu bertahan.. moga rezeki firas bertambah2..

::NureeN:: said...

:)... klau keja yg 100% dok opis sng la kan nk mengepam nureen ni slalu trun site.. hope dpt jgk pam b4 g site kan.. & nureen pon harap kali ni mcm ellesya dlu BF smpi 2thn.. :)

mama tim said...

sgt kagum ngan fieza ni..gigih dan tak putus asa berBF ni..wpon karier mom ttp full BF..

Iela Fazielah said...

kak...meyusu badan ni mmg seronok.. ila xsabar nak berangkut2 segala bagai beg dan botol susu tu semua...

eB ezrin said...

canteknyer bag tuh. leh x mcm tringin ? ;p

~~*Lady Salwa*~~ said...

Comel travel bag tu... hehe

Semoga misi menyusu berjaya mencapai matlamatnya...

maszmadi said...

syioknyer baca n3 kak fieza nieh, rasa x sabo nak berbaby kecik lagik, tapi lum ada rezki la..

Anonymous said...

explained almost all people settle ones own loans before its due along with lacking problems
A respected debt charity can possibly expect how many people turning to all of them for the purpose of guidance above pay day loan loans for you to 2 bottle the. debt charitable trust says near have used the short-term, huge awareness personal loans the year of 2010. The nonprofit pronounces 36 months previously the amount of people with them was first trivial.
kliknij w ten link, a zobaczysz więcej
pozyczki-prwatne.org.pl
http://pozyczkanadowod24.org.pl
chwilówka przez internet bez bik
klik

http://pozyczki-prwatne.net.pl
http://szybkapozyczkaonline.com.pl
http://pozyczki-prwatne.net.pl

Enna said...

hi..boleh tahu kat mana beli breast pump ni dan harga berapa sbb saya pun tengah survey mana breast pump yg sesuai..:)

jemput ke blog saya...:)
wwww.annurannacouture.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy