Tuesday, March 13, 2012

Jom cari penyelesaian kenapa susu berkurang @ kering...





Salam....




Simple checklist untuk penyelesaian susu berkurang atau kering...share ni dari group KIM jgk...


1) jika anda bekerja pg-ptg berapa kali pam sehari? 3 kali atau lbh? 
2) ada stress tak? 
3) period/pregnant? 
4) cukup minum air tak?
5) kalau tuaian di tpt kerja < ank minum di nursery - ada bgn tgh mlm mengepam tak? Cuba jwb dgn ikhlas then you'll know what to do. Kalau SEMUA perkara tu lepas, but still susu kurang, try minta bantuan LC terdekat

 
Oh lg satu, cuba belajar teknik marmet. Tahukah anda yg pam susu tu sebenarnya takder la kuat sgt. Bila pam sampai dah keluar biasanya lps tu kita marmet susu masih lg memancut2...

Kalau dpt sekali je pam, cuba try catch up sebelum dan selepas waktu kerja. Pam dlm kereta perjlnan pegi dan blk kerja ke? Yg magic nya badan kita ni, dia pandai budget production susu based on berapa litre susu kita selalu pakai dan BILA (timing) kita selalu guna. 

Contohnya, utk ibu2 yg tak mengepam mlm dan yg anknya sudah tk bangun mlm, production susu waktu mlm akn dikurangkan utk elakkan bengkak. Katakan ibu itu diwaktu siangnya setiap 3 jam breast penuh, tp waktu mlm, 5 jam tak bf atau tak pam pun breast masih lagi ringan. 

Mula2 mmg dpt sikit je susu sebab ank dah df tapi jika kita kerap pam jgk walaupun dpt sikit otak akn terima signal 'susu tak cukup, perlu bantuan'. Kita kena istiqomah mengepam. Jgn hari ni pam dua kali, esok sekali, lusa tak pam. Kena serious 'mintak tambah susu'...mintalah bertubi2..!

Lg satu, jgn tinggal power pumping (PP)...(pam kedua belah breast 10 minit...pastu stop 10 minit..dan seterus nya sampai 1 jam)... InsyaAllah akn nampak hasilnya. PP ni bukan sekali buat terus bertambah susu. Bergantung pada badan seseorg jgk. Ada yg perlukan seminggu, ada yg dua minggu tapi yg pastinya in the end pulangannya lumayan. Buat PP setiap hari jgn skip...Insyaallah...




 
hasil tuaian di pagi hari biasa nya tak kurang dari 10 oz...kalo tengahari tu...dalam 5-8 oz insyaallah dpt...syukur rezki firas sentiasa cukup buat masa nie...bila di kenang kan saat dalam pantang haitu buat ku tersenyum sensorang... masa tu takde sape la yg tau betapa stres nya daku bila mikir kan 3oz je paling byk susu yg mampu ku perah...mmg sadis la masa tuhh...tapi perjuangan tetap di terus kan sehingga ke titisan akhir gitu..cewahh hehee...now alhamdulillah...segala kata2 dan negatif thinking aku lontar jauh2...hurmm baru ku sedar..cewahh..bahwa diri ini ter sangat la kuat nya melawan aruss...hahahh..my huby pun bangga skrg...gitu jgk my mom...skrg dah tak terdengar lagi suara2 suh aku topap FM...huhu...



lagi bersemangat bila dapat cooler bag baru ni...lagi luas dan selesa untuk susu2 firas bersembunyi diam2 kat dlm hehee...



I'm superman supermom..!





25 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieza..sonok baca n3 fieza yg bersemangat waja tuk BFkn Firas...

♥cikmOt♥ said...

time kerja pam 3-4 kali

first jam 6 pagi- dapat dalam 10oz
5 oz ke taska lagi 5oz simpan storage
sehari bekalkan ke taska dalam 20 oz sahaja...

2. stress jugak kekadang...hehehe

3. lum period tak pregnant...

4. air memang minum banyak...

5. malam bangun mengempam bila rasa cik b agak sendat...

sekian...alhamdulillah susu masih ada untuk iris...

::NureeN:: said...

buat nureen pon bersemangat nanti ehhhee... hope dlm susukan 2nd bb nanti mcm ellesya smpi 2thn :)

LYAfrina said...

wah..suka baca.. sbb fieza mmg penuh smnagta nk berikan y tbaik buat firas.. tumpang bangga :-)

mama tim said...

kagum ngan fiza..btul tu persetankan ckp2 negativ itu..


fiza jemput singgah blog baru suami

http://www.pelaburemasperak.com

AnneRaini said...

fuiyo kak fieza..production bagus tu...murah rezeki firas ye..hehe

|| NaFiRaa || said...

meriahnye~ suka tengok~

mamashikin said...

akak, kalau dulu sy masuk sini nak tgk pic akak..tapi skrg nak tgk susu akak..hahaa..suka tgk susu ibu...bnyak sungguh...murah rezeki

Masya said...

kuat semangat btl yer.. akak buat BF ni.. teruskan usaha...

Hanis Azla said...

bagusnya terus bersemangat mcm tu.. hasilnya, bertambah rezeki susu utk firas.. Alhamdulillah..

fieza said...

cooler bag ape 2?? cantik la...brp hrge??

Fieza79 said...

@fieza

cooler beg jingle jungle..hrga rm28.90

maszmadi said...

alhamdulillah rezeki firas kan.. sonok baca..

Qhaifa Nur said...

masa anak k4 banyak air susunya, masuk anak k5 kureng sebab stress kot..penat pun ye juga

eB ezrin said...

rinsu kngn nk pump susu... :)

ajumohit said...

Kalau susu kurang jangan stress tp stress jugak klu tgk susu org lain banyak hihi, yang penting rajin pump Dan makan mkanan berkhasiat kan kak

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Meriahnye susu firas..teruja lily tgk..Alhamdulillah rezeki Firas..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Sangat informatif! Tak rugi ter'masuk' dalam blog ni:)

salam ziarah sis!

mamyharraz said...

serius kagum dgn usaha fieza..teruskan tanpa give-up sy dr jauh support fieza utk bf kan firas go mama go

fieda said...

teruskan usaha fieza..mmg bestnyer tgk penuh 2 botol tu..

MamaYatie said...

wah...cooler bag baru plak...i like!!

~aSHa~ said...

seronok baca semangat dri fieza....

insyaAllah nasihat fieza akan cuba diikuti

muna said...

sy pon sama gak..tak amik supplement pon masa anak kedua dulu..tp susu mencurah2..tipsnye jgn stress bila kt opis..mmg kekadang kita terkejar2 nak ikut jadual mengepam lg, pastu nak kerja lg.nak msyuarat n kekadang tu tertinggal gak la jadualnya..cuma jgn la tinggal terus..klu terlewat pun tetap kena pam...

ingatla kita pam tu sbb kita syg kt anak kita..mcm kita dtg kerja sbb nak cari rezeki utk anak jugak kan? klu dlm stress mcmana skalipun, kena ingat, anak perlu didahulukan..happy pumping n do not stress yer!

muna mohammad
munamohammad60@yahoo.com
mummysnote.com

ShaLimaR said...

Salam Fieza...
Terima Kasih yer kongsi2...
perkongsian ini lebih memotivasikan saya untuk bagi baby saya susu ibu...
Time kaceh sgt2...:)

E-sihat.com said...

Suka tengok semangat yg x pernah putus asa untuk breastfeed anak. Keep it up. Susu badan sebaik2 susu untuk bayi.
Jom tambah susu badan

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy