Wednesday, March 28, 2012

Power Pumping...





 Salam...


Hehee...berikutan dari entry semalam sal period...ye lah if bf mmg tak tentu kitaran period kan...tapi aku dah amik langkah berjaga-jaga kan...makna nya terpaksa test setiap bulan untuk kepastian sebab ramai gak bf mommy yang tak datang2 period selama setahun pun ado...makna nya preggy 9bln + bf 12 bulan...wowoo lama woo cik period tak menjengah...tapi baik gak gitu...sekurangnya production susu tak terganggu di sebab kan cik 'P' ni kan heheee....

Tak dapat di bayang kan if 'terlekat' lagi sekali nak2 selepas dah c-zer 3 kali ni...sepatut nya dah 'ikat' haitu...ohhooo sgt2 berisiko...if nak sgt pun tambah sorang lagi sekurang nya paling awal pun 2-3 tahun selepas wooo...sape nak jawab kalo terhado...? uishhh sgt2 menakutkan..!



sudah...sudah...takmo2 mikir...meh nak share 1 benda kat sini....



Nak share something dengan mommies di luar sana... kekadang confuse dengan power pumping.. so up sket pasal power pumping... Sama2lah kita share.. 


Apa itu Power Pumping?

 Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.


 Siapa yang perlukan Power Pumping? 

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu 

2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan 

3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.



 Macam mana nak buat Power Pumping? 

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam. 

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam. 

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni. 



Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

 Momies jgn ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. 

Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.




Barakallah...


pc ku menjadi saksi nya...wink ;-)


tiada ku jemu setiap hari menanti saat begini utk di bawa pulang...  ;-)




"Sharing is caring...semoga usaha kita semua di permudah kan...perlu ingat bahwa tiada berkurang pun kasih sayang seorang ibu di dunia ini walau hanya di susu kan dengan FM..."





23 comments:

lieyalatif said...

lieya pun dulu mase mia tak period2....rupenye lekat dah huhuhu....seram bile bayangkan....ye laa sbb tak prepare ...mkn pun bukan2 huhuhu....

ni lieya baru period lepas dayyan 11 bulan....tu pun sebab dah tak fully bf tu yg cik period jengah tu...lepas ni kene extra carefull nieh....

Qhaifa Nur said...

tak guna sebarang pil perancang pun, semua rancang dgn sendiri...pengalaman lepas rancang sendiri banyak risiko berhati2 ok..

semua anak2 msk 11 bulan baru 'P' datang...macam saya dari anak ke 2 baby dah bersaiz besar lebih 4 kg, 2x czer...tumpah darah setiap kali bersalin so saranan doc biar ikat dari ancam nyawa sendiri paling ngeri rahim kita mungkin pecah sbb baby besar...so skrg dah ikat..alhamdulillah syukur dengan 5 anak yang diberi....

Hanis Azla said...

seronok tgk kesungguhan fieza BF.. akak takde peluang macam tu dulu.. terasa rugi betul.. jgn risau2 sgt fieza.. yg penting ada extra precaution..

ieda said...

memang seronok tgk kesungguhna fieza .. kagum sbb leh hasil susu yg banyak macam nie .. alhamdulillahhh si kecit tuu akan semakin sihat bagai juara ... insyaallahhh ;)

munna said...

munna Yasmin dah setahun baru P datg ..sebab makan Norridays ....

alhamdulillah ...munna walaupun bf yasmin tapi tak pernah buat stock ebm... taska dgn ofis dekat je... gigih turun bagi bf kat yasmin

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

alhamdulillah..kak fiza, akak kene buh link asal artikel ni kot..kang ade tuan tanah baca kang huhuhu

eB ezrin said...

eB plk yg merindui saat2 itu :)

sumysya said...

sronok kan bla tgok susu byk..sya dulu time keje perah susu tp buang je kat sink,,tiap kali buang susu tu rasa sedih je sbab sya da buang makanan yg leh kenyangkan anak....

ajumohit said...

Wahh byk rezeki firas, Aju dulupon 9 bulan baru period dtg, tp fully BF setahun 3 bulan je kak

LYAfrina said...

fieza pakai iucd la,. ni kaedah perancang xde hormon..xganggu kalo nk bf

Ena said...

syok ek tengok..

tak pe.. ena amik pengalaman kawan2 maya yg bf anak dengan jayanya.. mudah2an rezeki utk ena pulak.. :)

Myra Jay said...

Bestnyer dapat pam susu macam ni punya banyak..
Mesti Firas happy dan kenyang :)

|| NaFiRaa || said...

meriahnye!!! suka tengok stok susu yang banyak cam tuh~

cheqna said...

pengetahuan yang bagus untuk cheqna ni thanks kak =)

mamalieyna said...

meriahh sokmo..mmg bertuah firas!

kita yg tengok pun bleh syok, kalau eina d tmpt fieza pun happy n bangga nih~

Alin Marlini said...

Alin pun kena kitaran period tak menentu bln ni..menyeramkan....

::NureeN:: said...

mak kata lg lama period x mai lagi baik utk dalaman kita tambah bila masih BF cuma mmg kena hati2 la takot melekat lg :)
nureen dlu ellesya 7bln lebih kot x silap baru mai period :)

YanDarwisy said...

wah..sgtlah memberangsangkan hasil tenusu akak.. chaiyok lah ahkakk..:)

Izan Ishak said...

izan pun sama.. tiap kali kak fieza upkan entry pasal ebm, pumping ni rasa kagum sesangat. izan sendiri rasanya tak mampu jadi cam kak fieza tau.

pengalaman izan masa full bf si kembar lepas setahun lebih baru cik P dtg. ikutkan rekod paling lamalah tu. mujur mmg tak lekat sbb tak de amik apa2 perancang pun. semuanya sdn bhd aje.

wahida said...

kagum ngan ko....harap terus berjaya dgn BF ni...

Pepel BoNda AmaNi said...

bestkan dapat BF anak..semoga niat murni kita di berkati...amin...

wan nurul hezrina said...

wah masyuknyer hasil=)suka tgk gambar2 susu ibu.menjadi pendorong tok terus bf kan bayi masing2

Anonymous said...

no prescription:valium what does 10mg of valium feel like - valium 5 mg para que sirve

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy