Thursday, January 19, 2012

macam mana pam susu dapat banyak ni...??





Salam...




~ hasil pam sesi pagi...~

Ada yang  bertanya...'macam mana sekali pam susu boleh dapat banyak ni..?'...soalan ni memang biasa sangat di tanya kan....hehee...aku dulu pun bertanya kan soalan yang sama...jadi pelik pulak bila tengok ibu2 punya hasil tuaian yang ber oz2 berbotol botol...sekarang baru aku faham...kena berbalik pada konsep penyusuan...so sekarang, alhamdulillah sangat2 faham dan impian di makbul kan..walau tak banyak macam mommies lain tapi dah cukup banyak untuk ku...dan kena faham..production susu akan terhasil mengikut usia baby...



ni jawapan kepada soklan macam tu..aku buat entry ni supaya bila ada lagi yang bertanya kan macam ni aku boleh terus refer kan dorang kat sini...wowee..! takde rahsia...cuma step yang simple je aku amal kan tapi berkesan...




1- faham konsep penyusuan iaitu demand vs supply...makin banyak permintaan pada susu maka lebih banyak susu akan terhasil...senang citer...kerap direct feeding baby (2 jam sekali) dan kerap kan pam dengan konsisten (3 jam sekali ) dah cukup untuk badan stimulate kan susu more n more...! ( aku jenis rajin pam...masa dalam pantang sampai kan mak ku bising2..apa nak buat dengan susu banyak2 tu...nak jual ker...agagaa...aku jawab...nak buat pameran mak..heheheee..)
 
'nasihat aku jangan selalu2 skip sesi mengepam untuk elak kan production terganggu..dan kerap susukan baby time mlm sebab aku tak bangun mengepam mcm orang lain..hehee..dan weekend walau kerap susu kan baby...kalau terasa breast bengkak...harus aku pam gak..'



2- minum banyak air dalam tempoh menyusukan...carigali milkbooster yang serasi dengan badan...bagi aku penting..ada yang tak kesah dengan milkbooster bagai nie...janji pengambilan makanan harus la yang berkhasiat...dan pantang aku sekarang ni adalah minuman berais...sekali minum minuman berais...1-2 hari boleh drop susu...kemek cik 'b' sebab susu merajuk nak keluar....hahaa..


Itu je yang aku amal kan...lain2 takde...kalau salah cara betul kan ehh...sebab aku masih 'budak baru belajar'...ngeeee....




25 comments:

miya said...

nak kongsi petua makcik saya,, papaya muda boleh menambahkan air susu. buat sup papaya.. insyaallah berhasil. so far air susu sy mmg banyak. tp xdalah nk pam2, sbab sy surirumah saja.hehe..

♥cikmOt♥ said...

tepat sekali kak...

mamalieyna said...

tahniah..seronok betul dgr citer kwn2...eina skali pam 2 oz je dpt..kdg 1oz je..hu.. tulah sebabnya kurang permintaan kan..(bb tak dpt direct feeding) ..awal2 kt spital lg, ada mslh sket, awal2 lg Hakeem dh merasa susu segera..huu~

apapun dah cuba terbaik..

seronok la firas..bertuah badan~

~izan~ said...

syabas akak..semoga usaha akak dan niat murni akak berjalan dengan lancar.. Amin...

ieda said...

waaaaaaaaaaaaaaa GUD tips lah dik !!
dah rasa macam nak ngandung lakk huhuh

tang minum ais tuu memang x bagus .. so utk kesihatan dlman dan lauran lepas ngandung memang digalakkan menjauhi ais .. kan dik ;)

maszmadi said...

bestnyer banyak2 dapat nieh... untung rezeki firas ni kan kak fieza..

ajumohit said...

bestnya kak fieza, saya dulu skali pump paling banyak 9 oz je kak...bestnya orang kecik tp production byk, ada kene mengena dengan size *b* ke kak? hahahhahahahhahaha

Izan Ishak said...

tahniah kak! suka izan baca entry akak lately... semuanya pasal bf ebm je... petua2 pun byk kan... boleh tambah ilmu di dada...

@e_da said...

kalau sy dulu kan kak.. mkn sayur pegaga n minum milo.. lepas tu susu sy mesti byk.. kdg2 sekali pam belah kanan leh dpt 8auns.. tp breast mcm besar sebelah je rasa.. apapun gud luck kak..

~aSHa~ said...

bestnye byk2 ni..


asha rasa kan...salah satu faktor susu tak berapa nak ada ni...satu tak consistant...3 jam sekali...sbb tuntutan kerja ni buat tak sempat...then lagi, asha ada buat suntikan perancang..rasanye menggangu pengeluaran susu, sbb perancang yg sesuai tuk ibu menyusu adalah noriday sahaja...tapi sha guna suntikan..tu yg tak jadi rasanye...rasanye nak stop la suntikan bulan akan dtg...

Pen Biru said...

yeee..itulah yg bterbaik!

rATu kEBaYA said...

tak leh skip mengepam ye.. harus ni.. lagipun tak lama lagi pun akan bermula sesi mengepam jugak.

munna said...

banyaknya... baguslah... munna pun bersyukur sgt dah dapat bf Yasmin sampai umur dia nak dekat 2 tahun mac depan

Cik Rose Cute said...

Syifa pun sekarang menyusukan badan...Nasib baik saya tidak bekerja tak payah nak pam susu hihihi

umialya said...

meriah.. tahniah

umialya said...

meriah.. tahniah

Imah Dinor said...

tip yg beguna...imah pun xdak masalah dgn menyusu badan...cuma xpernah pam n simpan...ijat dulu selang2 dgn susu fomular....bila krj xdak masa nak kuar pam2 susu bagai ni...nnt nak cuba gak la...

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah banyaknya....
jika kita ikhlas untuk menyusukan anak kita..inilah hasilnya..

Ena said...

waaaahhhhhhh..

hebatnya.. tahniah kak.. memg berhasi betul lah..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

cayalah kak..
lely dulu jauh skali nk bleh sebotol,
separuh botol pun pyh.. ;-p
pastu si alya ni gamaknyer dh dpt nyotnyot len yg laju, maka dh tanak neneng dh.. huhuhu, kl pikirkan sedih sgt sbb x dpt nk bf die lama.. ;-((

eB ezrin said...

i lioke, murah rezki anak u sisi :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ooo... gtu ker.. bleh bgtau kak long nie.. selalu perhati kak long..susah nak kuarkan susunya tue..

*pgetahuan am utk saya gak nie.. yg blom kawen lg..hehehe

Iela Fazielah said...

kak..seronoknyer susu byk..tp semua yg akak ckp tu betul...yg penting jgn skip pam...

fieda said...

alhamdulillah..rezeki utk anak tu melimpah limpah..

Tihara said...

banyaknya..alhamdulillah rezeki anak2 :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy