Tuesday, April 10, 2012

cara buat puree buah dan sayur





Salam...



Sambungan dari entry semalam mempuree buat pertama kali nya sape belum jengah entry aku semalam...sekarang jugak pi tengok...hahaa! 

Di sebab kan kemalasan menjawab komen di comment box...biar aku terang di sini je secara jelas hihii...ada2 ja kan...

Ohhoo...ada yang bertanya kan cara menyedia kan puree sayuran dan buahan ni dan cemana nak sangai beras...oke2 aku terang kan ye....baru belajar gak ni...mujur la ada rezki menimang anak kecik lagi..kalo idak sampai sudah aku tak belajar benda nie semua...!    ;-)

 




 
sayuran dan buahan yang di saran kan baik untuk baby 6months ke atas seperti lobak merah, brokoli, labu kuning, epal, avokado...apa lagi...emm keledek pun boleh...tapi kena tengok2 gak kesesuaian baby takut2 kembung...
cara buat puree sayuran dan buah buahan :-


1- rebus atau stim dahulu sayuran/buahan yang nak di puree kan sampai lembut

2- lepas dah lembut sejuk kan dulu...pastu blend kan sehingga halus tekstur nya

3- sudah blend bleh la di acuan kan dalam ice tray yang comel ikut pilihan memasing hehee...pastu beku kan dalam tempat beku...bila dah beku kuar kan kiub2 puree tu dan masukkan dalam bekas asing dan simpan semula kat tempat beku...

4- bila nak guna untuk esoknya...cair kan dulu kiub puree yang nak guna kat dlm chiller fridge...

5-  last sekali bleh masuk kan terus puree yang dah cair dalam bubur yang telah siap di masak...


daging..ayam..ikan pun leh wat cara yang sama jugak...


mudah kan...








stok beras yang telah di sangai...cara buat nya..


1- basuh beras bersih2


2- jemur sekejap bawah matahari


3- pastu goreng beras tanpa minyak dalam kuali sampai beras betul2 kering


4- sejuk kan kejap pastu blend kan lah sampai halus...then simpan dalam bekas tertutup...boleh jugak simpan bekas tu dalam fridge


5- cara masak bubur macam biasa...10-15 minit dah kembang elok...pastu masuk kan lah puree sayuran/buahan...

boleh gak kalo nak frozen kan bubur nasi buat stok untuk seminggu....tapi kesian lak kat firas nak kasik semua nya yang frozen...



SELAMAT MENCUBA...! 







SHARING IS CARING!



23 comments:

mamyharraz said...

tq fieza share tips berguna ni..kalau ada rezeki timang cahayamata bolehlah sy cuba mem pure pulak ;)

cheqna said...

thanks sebab sharing ni kak
boleh cheqna jadikan panduan..
dah lama akak tak citer pasal abang ifan...majuk dia tau asyik citer pasal adik dia je hehehehe

zurayusoff said...

tetap nak kata menarik gak....
walopun smlam dah komen mempuree ni kat entry semalam
sbb i ala ala jakun tak pernah tgk benda2 mcm ni...heheheh
nak try buat tp dah terlewat...
anak i yang bongsu dan 1 tahun 2 bulan dah....
beranak lagi????tak boleh dah
(dah kena ikat...sob...sob...sob...)

Nens Collection said...

terbaik ler panduan ni..senang dan mudah..lagi menyihatkan...thanks akak..;)

aanie said...

rindu lak nak buat benda2 ni balik...dulu pun selalu buat stok camni....hehe....

Nad @ MamaZakwan said...

tq kak..
nak bookmark entry ni
senang nak refer nnt utk baby nayli hehe

Pepel BoNda AmaNi said...

tima kasih kak..nanti dinda dah masuk 6bulan leh buat jugak....info sangat baik nie...

Myra Jay said...

1st time dengaq...

@e_da said...

suka sy baca info2 pasal susu n puree ni .. nnti akak update lg ya...

::NureeN:: said...

:) thx fieza

Alin Marlini said...

bagus info ni..

eB ezrin said...

i lioke... tq :)

munna said...

dulu tak pernah pun buat puree utk anak2.... lepas ni kalau ada rezeki nak cuba cara fieza ni pulak...

LYAfrina said...

wahh..bgusnyer...lya pon trasa nk buat gak smua ni..excited sgt.. manatau kot2 ada rezeki lps ni.. blh la buat gak mcm ni

mamashikin said...

ohhh lepas ni boleh cuba buat utk baby kecik nanti...thanks kak sb sudi berkongsi...

Zue AnnaLeeya said...

dlu xde pon puree nih bagai...
nnti blhla buat utk new AZ... hehhe
tenkiu fieza...

Ena said...

best la n3 akak ni..

leh share ngan sumer org.. thanks kak..

ieda said...

semudah petik jari je kan
akk x terfikir nak buat semua nie zaman anak2 masih kecik
biasa akk buat bubur masukkan semua on the spot .. bila tak habis baru masuk peti ;)

Aizura said...

tak sabar nak tunggu Sadiq 6 bulan. nak masak gak utk dia. :)

VEE said...

Salam kenal..feel free to visit me back @ cerita-cinta-mommy.blogspot.com

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

thanxs kak fieza,
sgt2 berguna okeh!
nnti leh kite apply kl ada rezeki lg.. =)

MamaYatie said...

terbaeekkk! saya siap bg link kat kawan lagi since dia ada baby & selalu ngantuk kat opis sbb bangun awal masak bubur..hahaaa

Anis said...

Salam fieza, bagus la bg cara2 nak wat puree ni, suka sgt. Jom singgah blog saya

http://anisvitashop.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy