Monday, April 9, 2012

'mempuree' buat pertama kali nya...







Salam...




Lagi seminggu my little firas menginjak bulan yang ke 6... menanti dalam debar...cewahhh...paling tak sabar nak kasik die solid food...aisehh asa cam pertama kali je jadi ibu nihh...ngeee..

Sepatut nya genap 6 bulan baru kasik makan kan...tapi mama ni lak tak menyaba...5months 3weeks dah bagi solid food...ye lah sebab mak ni yakin yang si anak dah bersedia untuk makan...!

Dan buat pertama kali nya aku sedia kan frozen solid food buat anak...ye lah ...kena lah ikut peredaran zaman kan...zaman main campak2 bahan dalam bubur dah berlalu kut...sekarang zaman puree mempuree pulak...hehee..apa pun sentiasa nak yang terbaik buat si kecil itu...






frozen puree brokoli...carrot dan potato...mudah kan ku prepare kan seminggu punya stok puree untuk firas...ingat EBM je ke leh frozen kan...food pun bleyy...tak lah kelam kabut pagi2 kan....bangun pagi just masak bubur nasi then lebur kan je ketul puree tu masuk dalam bubur nasi...


sebahagian lagi puree dalam cube tray...


bila dah elok beku...terus kelua kan dan masuk kan dalam tupperware...sedia untuk di lebur kan dalam bubur nasi setiap pagi...


kalerful..!



 

stok untuk 1-2 minggu beras yang siap di sangai dan di blend kan...buat gini sebab nak cepat kan masa memasak bubur setiap pagi...10-15 minit dah bleh kembang elok....

 pisang emas di bawa belayar untuk firas...suka sgt die makan bubur + pisang lenyek...suka nau tengok firas mamam dengan lahap nya...lapo benor kamu ye nak...hihii...




Rajin kan aku...hahaa..setiap pagi bersemangat masak kan bubur untuk si dia... masa irfan dan kakak dulu pun aku sedia kan bubur gak tapi takde la semudah ABC ni...sekarang dalam masa 15 minit siapp!





34 comments:

MrS. F!zA said...

aah kn dh bt mcm ni jimat bykkkk masa stp pgi tu..

zurayusoff said...

pestaim tgk benda2 mcm ni....teruja tgk.cantek...colourful....

wida said...

kita tgk pon berselera nak makan..warna warni

Aju Mohit said...

first time tgk ni kak, comelnya, macam2 bleh buat kan, jimat masa

Afida said...

wahhh sgt meriah warna makanan nie...sgt rajin ibu ni :D

cheqna said...

kalerful..memang besh =)

~Siti Hajar~ said...

Km tgk pun terliur klu gitu kalernyer, nak buat utk diri sndiri gak la...haha

pasni makin sedap berisi la si Firas, mama jamu mknan best2...

mamashikin said...

kak, nti buat la entri cam ne nak sediakan semua tuh...haha..tak pernah buat macam ni pun ..

Masya said...

suke tgk kawan² bersemangat buat puri.. semoga anak² membesar dgn sihatkan...

LYAfrina said...

WAH..MENARIK..SEKARANG X MCM DULU..DAH ACA CARA TBARU N TERBAIK UTKS EDIAKAN KPERLUAN ANAK KAN..ESSPECIALLY BUAT IBU BEKERJA

:: Mrs.Eady :: said...

Oh hooo bagus nyer!

Zue AnnaLeeya said...

tulah kan....
skrg nie seme org bz duk mempuree utk anak2 kecik...
tak mcm dulu kan, xde sgt mende2 gini.... huhu...
wahhhh... tak saba gak nak buatkan utk new AZ nnti... hehehee....

MamaYatie said...

Ya Allah fiza...seriously ni mmg good idea...tak tahu pun saya...ingat dulu2,susah payah bgn awal masak bubur..huhu..beras tu kan, di sanggai tu apa maksud?ajar la cane nak handle beras tu..

sumysya said...

wah...cantik menarik sungguh tgok

mamyharraz said...

menariknya :)

dulu kan masa harraz kita tak buat pun semua nih sbb tak reti :( sobssobss hmm ilmu pun kurang hmm sian kan..

nampaknya bakal adik harraz nnt mamy dah tau bolehlah buat gini ;)

tq fieza sbb share byk benda :D

HALAMANKU said...

Salam Kak Fieza wah.. sekejap masa berlalu.. baby firas dah mamam.. nyum2 bagus akak semua makanan berhasiat.. bijak sungguh mama firas neh.. rajin n pandai menjimatkan masa.. kita tgkpun sedap jek he he he

maszmadi said...

wah kalerfull, nampak sedap// mesti firas suka... nanti leh la buat utk anak kedua masz nanti.. ntah bila, huhu

::NureeN:: said...

jimat masa pg kan..

Kazman / Sue said...

wah... bagus ni... lawa pulak tengok berwarna warni tu... kreatif dan jimatt...

ieda said...

waaaaaaaaaaa bagus tul lah fieza nie
cayuk2 dikk .. akak punn x semangat macam fieza nie tau
kira beruntung sgt firas dpt mama yg kreatif dan rajin nie ..

harap2 firas ingat sampai besar , bagaimana semangat dan pengorbanan mama dia dari awal lagi .. ;)

lieyalatif said...

makin bambam laa firas nanti...yeay!!

tu laa skrang ni syok prepare foods tu anak2...mcm2 kaedah dah ade kan...senang dan mudah...yg penting anak dpt mkn makanan berkhasiat walaupun kite ni ibu yg bekerja...

eB ezrin said...

wahhhhhhhhhh ader rezki leh la eB polo petua u.. tq :)

fieda said...

bagusnya fieza ni..mmg ni ler pertama kali kak fieda tgk...chaiyokk..

Nad @ MamaZakwan said...

@MamaYatie

kak yatie,
sangai beras tu goreng tanpa minyak..

cik puan said...

bestnyer firas mesti bambam kuat dan siaht.

-Sara- said...

ermm my baby pon lg 3mgu msuk 6months..blehla buat cmtu jugak :)

Pepel BoNda AmaNi said...

akak teruja eida tengok kalerful nie...nanti dinda 6bulan leh buat jugak la....idea akak nie menarik sangat tau...bertambah bam2 la firas pas nie...

ratusiput said...

terbaiklah fieza...mmg tak pernah terpikir pun lah..

Nurr Kasih said...

wah,,first time tgk mcm ni.. oo boleh buat mcm ni? senang keje kan k. fiza. mcm mana nak buat mcm tu ye huhu..

MamaYatie said...

@Nad @ MamaZakwan ooo..ni mesti term oghang utara no..cek tak tau la,pest time cek dengaq..hihi..tq Nad

Ena said...

hebatnya..


moga klo ada rezeki ena akan dtg, harap dapatlah semangat juang cam akak skrg..

Myra Jay said...

Ok gak buat stok cenggini kan, senang ;)

first jollity said...

saya nak tanya la..kalo baby yg br 1st time nk mkn solid food, kalo kte dh bekukan puree2 tu, boleh tak panaskan dlm microwave?ke cmane?sbb nk anto kt pngasuh nk sediakan warmer ke utk die?

http://nurdejarahim.blogspot.com said...

sy copy cara nk prepare solid food nih..sori ye n thanks..=)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy