Tuesday, July 12, 2011

update : weeks 23 | HB makin turun dan turun...huhuu...





Salam...



Update di minggu ke-23...next week genap 6 bulan kandungan...kejap je..
hurmm...lepas check up yang terbaru ni HB ku masih di paras bawah...10.2 dari bacaan terawal 10.7 aduhh laa...macam mana lagi nak buek ehh...dah telan iron tablets 4 bijik sehari...dah pantang teh dan kopi...so apa lagi...once jadi macam ni mula la nak stress bila di pikir kan komplikasi yang bakal berlaku bila catatan HB terus macam ni...nurse tu bagi aku tempoh lagi 2 minggu utk naik kan HB sebelum di rujuk pada doktor di KD Karangan...haishh risau!


 
Perkembangan di minggu ke 23 :

Baby tersangat la aktif...mengeliut sana sini...hehee suka ku melayan die dok gerak2 tu...sebenar nya tak sabar2 nak tunggu minggu depan nak scan jantina...harap2 nampak la kan...

Since pregnant ni rambut ku dah kurang gugur pulak...seronok je nak syampu rambut selang 2 hari...

Perut pun dah makin besorr dan buncit..hahaa of course la kan...berat badan makin cepat naik berbanding preggy yang sebelum2 ni...

Dan sekarang ni sgt bersemangat nak keluar berjalan jalan...hehee asal weekend je sure ada agenda luar...huby pun cakap aku kuat berjalan time preggy ni....ehh bagus pe utk baby kan!




27 comments:

Maya Mayana said...

yana masa pregnat 2nd ambik OBIMIN,alhamdulillah masalah anaemia n drh rendah tiada...telan iron 4 biji tu memang tk larat la kak...

ratusiput said...

meh amik drh ratu skit sbb ratu drh naik je...ehehe...makan kerangla..sardin ke..tp sual gak tekak nk lahap hari2 kan..tp rase ade jugak susu utk naikkan darah kan cuba tanye dr...pssttt fiza...FM ratu dh dpt...thanksssssssss tau...suke sangat bertambah koleksi kat esbok...

LYAfrina said...

cptnyer msa blalu..dh 6 bln..tgl 3 bulan lg bby nk kuar.. dh tau k blum bb girl/boy??

meoww cat said...

sonok nyer tengok kegembiraan org pregnant..

jom komen sini http://contestngiveaway.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

mamyharraz said...

teruja baca perkembangan bayi.

sure sonok rasa baby tu dok mengeliat kan ;)

cikmOt said...

hurmm...saya pun dah 25 minggu...ari ni nak p scan jantina...insyaAllah

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. dah 6 bulan dah.. kejap jek kan~

ape2 pon.. take care k~

AnneRaini said...

sy dulu ms pregnant Hb memang ok sgt..kadang tu sampai 14..sypun tak tahu camne leh jadi gitu..kalau sy tau kenapa hb naik mesti boleh share dgn kak fieza...

rATu kEBaYA said...

masa peknen mmg rambut susah nak gugur.. cuba bila lepas bersalin nanti.. boleh buat gosok periuk kalau dah digumpalkan

Myra Jay said...

Okla akak suka berjalan, akak sihat baby pun sihat..
Cuma HB tu akak kena cuba naikkan, myra sebenarnya xberapa fhm sbb blom pernah alaminya kan cuma berharap kesihatan akak baik sepanjang kehamilan nie ye ;)

Myra Jay said...

Oh ya kak, Kalau akak sudi nak tukaq FM Beijing ok boleh saja..heheee..

Nak gak koleksi dari Beijing tu :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

cepat jer masa berlalukan..kejap jer dh 6bln..mmg x terasa..
Samalah kita Fieza..time ngandung Qis dulu lily pun kuat berjalan..asal jln jer sihat.. ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Hb sy pon low gak kan..yg last..result dia 9.6
if kat PPUM..depa masih leh kata.."never mind.."
uhuhuhuhuhu

♥SyilaSyira♥ said...

oklah tu sis..kuat berjalan senang nak bersalin nanti..take care ye

Huda said...

huda masa husna hb sgt teruk smpi 8.4, time lukman alhamdulillah normal :) akak jgn stress ok, x elok utk kandungan :)

rose@ila said...

salam ziarah
tinginnye nak preggy lagi..tahniah!
just nak share, sy ada thalasemia dan HB mmg rendah, cuba try makan buah zaitun secara konsisten, 2-3 biji satu hidangan..InsyaAllah

regards..rose

cheqna said...

jaga kesihatan kak
cheqna doakan yang baik2 untuk akak ok =)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

leily dlu kureng makan ubat ug spital bg, bli pil len kat farmasi.. haah, tak silap obimin nama die..
pepun, kena jaga la tu kak..
kang tak psl2 kena duk spital awal..

zaidah said...

cuba fieza makan bayam....bleh tambahkan hb darah....masa zai preggy pun rambut memang kurang gugur...bila baby dah kuar mulalah gugur balik...

ajumohit said...

hmmm semoga akak dan baby sihat, tak sabar nk tau gender kan kak...tak kisahla jantinanya sbb akak dah ade sepasang anak yg comey hehehe...

Ena said...

sedar tak sedar jekk kan kak.. japnyer la...

ieda said...

ish risau akak .. HB rendah .. ermm akak x pernah lak mengalami masalah mcm tuu .. ermm fieza kena tanye2 senior pasal HB rendah nie .. risau kalau berlarutan lain jadinya ..

fieza jgn terlalu risau ya .. nanti takut terjejas kandungan .. ermm nanti tanyekan juga dgn mc mcm mana nak atasinya ya dik ..

~Siti Hajar~ said...

jap je dah 6 bln kan, rindu rasanyer nk mrasa baby dok mengeliut dlm pewut...hehe...tp nk preggy lg idok lor, mak letih weh!

mamalieyna said...

waaah kejap je kan...syoknye next week nk scan dah..hee~ hope 'ia' menonjolkan diri..hee~

take care...lebih kurang kita ni beza 2 bulan la ek..eina baru 4 bulan ni.. ^_^

syariza09 said...

bagus per kao kuat berjalan, at list anak2 pon suka kalo mamanya rajin jln2

Myra Jay said...

Kak, myra xdapat emel ke
fieza_ja@yahoo.com, tak tau nape kena tendang balik..

Nanti akak emel myra k

normj1001@hotmail.com

aLyNnZ said...

fiza..ms alynn pgegnant dulu pun HB alynn xpernah itam or biru..asyik lar merah memanjang n tiap kali ckeckup sure kena bebel ngan nurse..puas lar mkn itu ini utk tambah darah..mmg risau biler dgr kemungkinan yg akan berlaku klau HB rendah mmg merisaukan..alhamdulillah semuanyer selamat..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy