Thursday, August 26, 2010

~ Jemu daH Nasi LauK PauK...Try Nasi aYaM La puLak...! ~

Adeihh la...dah kering idea la nak masak apa utk berbuka...rasa malas pon iya...haishh tak baik malas2 bulan Ramadhan ni kan....

Kije daku bulan pose ni takda lain asik selak buku masakan kot2 idea tu datang utk wt berbuka @ bersahur...! selak punya selak carik2 menu yg senang dan yg penting bahan2 nya ada dlm esbox so takyah nyusahkan mr hubby nk g carik bahan2...huhu

Kalo nak tau aku ni jenis tak suka nk g kedai @ market cari brg basah...hoho taktau la nape mmg daru dulu en somi ku itu la yg selalu sediakan bahan2 mentah buat masak....ada bahan basah/kering daku masak...kalo takda so daku tunggu la en somi carik kan...takda la daku nk g cari..hehe teruk btol kan...huhu...alamak dh melalut ke laut ni..!

So...menu berbuka setelah jemu dgn nasi lauk...
Jom tengok Nasi Ayam ku iteww..!




takda la nak hias bagai...apa yg dh tersedia maka yg itu la di tepek kan...ngee

dpt la jugak wt Nasi Ayam ni....nak tau tak termasok ni baru 2 kali try buat menu ni...huhu tu pon tahun lepas...hahaa siyess..! ye la biyase nya tekak ni kalo nak makan nasi ayam je terus beli kedai..
hehe terasa kuning sgt kan warna Nasi Ayam aku tu...muahahaa terlebey kunyit..!
muahahaa...ini ayam dia...aku rebus dulu pastu perap dgn kicap+sos tiram pahtu goreng sekejap...pakai hentam keromo sajok ni..sbb takda di bagitau cm na nk wt tu dlm buku resepi daku tu....hehee terbeli buku resepi kedekut, mcm gitu la jadik nya....tak lengkap..huhu
kalo u olz ada resepi Nasi Ayam baik punya share la ngan daku...hehe
pahtu gatal2 tangan try wt Ketayap ni...first time cuba ni..sgt hodoh..! hahaa dpt 5 sajok..!

tingin pulak nak makan Puding Jagung...wt jugak sbb dh lama taram nak wt ni setelah memba kasik resepi...akhirnya begini ghupa nya Puding Jagung...hahaa u olz jgn sengih2 ehh...harus mencuba sesuatu yg belom dicuba..! ehkekek...



29 comments:

MrS. F!zA said...

rajinnya wat nsi ayam.. huhu dh la tu buat plk kuih muih lg..kekeke

dlu kerap gak buat tp nsi nya tk buh kunyit pon..
aym tu sama la resipi cam kita buat..

az rina a.k.a jaijina said...

ya ampun fieza, bnyak nye juadah yg fieza bt untuk berbuka..rina mmg tak sempat nak masak untuk berbuka..tapi time sahur mmg wajib masak, tu pon yg simple² aje..

LYaFRINA said...

rajinnya dia masak2...
lya ada mkn y MIL bagi bru2 ni..
ok la tu

Ena said...

WAHHH.. Sni betul2 rajin nie.. bagusnya...
ena dah lama tak buat nasi ayam.. huhu.. ntah bila la nak buat lagi.. tak susah mana pung kan!

siap ngan kuih muih lagi.. memg bagus.. ;D

Fieza79 said...

Fiza

hahaa lama2 skali nk wt la Fiza..owhh kira btol la cara perapan ayam tu...

Fieza79 said...

Rina

fieza lak bersahur tak masak cuma panaskan je lauk berbuka...terbalek pulak..

Fieza79 said...

Lyafrina

hehe nsb baik ok...jrg2 jgk nk wt ni Lya...terajen maka jadik la iya..hehe

Fieza79 said...

Ena

itu la tak ssh sebena nya nk wt nasi ayam ni...malas dgn rajen je Ena...eheh

**sHiKinn** said...

ah hari nak buat nasi ayam jugak..hahaha terliur weh..hari ni dah terjah 3 blog..sume buat entry nasi ayam..yum yum yum sedap..

mek da ©™ said...

rajinnyaaaaa..nk resepi nasi ayam leh takkkkk..nak arr

maszmadi said...

wah!! nasi ayam pulak..... best nye la sape dapat mak n istri cam fieza ni kan.....

cumel la puding jagung tu, xder dlm pasaran.. hehe

zue @ annaleeya said...

rupa tak cantik xpe fieza.... asalkan sedap... tol tak???? zue pon suke gak mencuba resepi nih.... yerlah klu tak cuba, pas kesudah x pandai kan????

tgk nasi ayam fieza, rasa mcm nak buat nasi ayam la plak... heheh!!!

Fieza79 said...

shikin

ha dh tu jgn tak cuba wt berbuka nnt ye..

Fieza79 said...

mek da

ohh nk resepi ok nnt kita wt n3 ye..hehe

Fieza79 said...

maszmadi

biasa je la mas...simple2 je..
btol tu puding ghupa gitu mmg takda lam pasaran..haha

Fieza79 said...

maszmadi

biasa je la mas...simple2 je..
btol tu puding ghupa gitu mmg takda lam pasaran..haha

Fieza79 said...

Zue

btol harus mencuba kan...? buleh tambah ilmu masak memasak ni...

chugie said...

ini lah die.. bila dah tak selera nak makan lauk pauk, juadah2 simple mcm ni lah jd santapan kita kan.

Fieza79 said...

btol tu chugie selera dtg balek bila menatap nasi ayam gini...hehe

Umiey said...

errrrmmmmm yum yum jalan2 tuan umah hidang ayam plak....bruppppp alhamdulillah kenyang

'NuReeN' said...

adusss.... x sabaq la tgu en.asben balik mai boleh masak mcm2 kan.. ;)

iEtaFAkyR@ said...

sedapnya!!! sy tak pandai masak nasi ayam pun... kena belajar la pasni. :)

|| NaFiRaa || said...

ya ampunnn~ sume sedap2!!! terliur nih!!!

maslinamansor said...

nasi ayam walaupun nampak lauk dia simple tapi remeh gak nak menyediakannya...

Azfa said...

wow..terer tu satu petang buat 3 juadah!!! saya suka sgt puding2 ni..tp bila buat somi & anak2 kureng makan..saya yg kena perabih..

Ruziawati Bukhari said...

ya ampun.. nasi ayam.. kuih2.. ulala!!

mmg u rajen tau! dan pandai masak2 gak!!

~aSHa~ said...

bestnye nasi ayam dia...nasi ayam sy tak semeriah itu...

Ain said...

nak buat nasi ayam jugak la....

sedappppnyaaaaa......

Aida said...

fieza, rajinnya .. kalau saya tak terbuat semer tu .. kalau buat nasi ayam, kuih akan di beli .. pastu nasi awak tu kuning pakai pewarna ke ?

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy