Wednesday, August 25, 2010

~ sHare2 resePi... ~

Pagi ni daku nak share resepi2 yg tak semegah nya....
ini pun atas permintaan Ain dan Aida...maka hari ni baru da kesempatan nk share resepi2 yg di minta tu....

Nak kata pandai sgt tu takda la suma pakai ikut resepi dlm buku masakan aje...tapi tau2 aje la buku masakan ni kdg2 resepi nya tak bape nak kena maka daku tambah2 la apa yg kurang mengikut kesesuaian....so kalo tak menjadi jgn la salahkan daku ye...hoho kena pandai2 sniri la huhu...



TAUHU SUMBAT DAGING

Bahan-bahannya :

Tauhu (terserah u olz la nak bape keping heheh..)
daging kisar (agak2 cukop nk sumbat kat dlm tauhu2)
3-4 btg cili merah (di kisar - kalo nak pedas tambah la jumlah dia)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk - tak suka takyah letak...)
1 pokok daun sup (dihiris)
1 pokok daun bawang (dihiris)
garam secukop rasa

Cara2 nya :

Gaulkan daging dgn bahan yg telah dikisar/ditumbuk
masukkan daun sup/bawang dan jgn lupa letak garam...gaul rata kemudian goreng spt biasa
dah siap letak sebelah

pastu goreng tauhu yg telah dilumurkan dgn kunyit...dh siap sejukkan dulu

Dah agak sejuk, potong tauhu bentuk 3 segi...fhm ke..? pastu ambik yg sebelah tu dikorek sket isinya supaya mudah nak sumbat daging nnti...

dh korek isi tauhu tu maka boleh la disumbat dgn inti daging tadi...maka siap la...
(sori la kalo da yg terkurang...tak fhm buleh tanya..hehee)


KUIH BUAH MELAKA

Bahan-bahannya :

1 tin tepung pulut
1/2 cawan santan pekat
1/4 camca teh garam
kelapa parut ( utk hiasan)
1 ketul gula melaka (potong kecil2)
air daun pandan
pewarna hijau

cara2 nya :

Uli tepung pulut bersama santan, air daun pandan, sket pewarna hijau dan garam
Kalo agak lembik sila tambah tepung smpai doh tu boleh di buat bebola kecil ok...

Buat bebola kecil pastu di isikan gula melaka yg dipotong kecil2...dan bentukkan bulat-bulat

Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan bebola2 tu...apabila timbul angkat dan tos kan..

Golekkan atas kelapa yg telah digaul dgn sedikit garam...siap!


KUIH CARA


Bahan-bahannya :

600 gm tepung gandum
santan pekat
2 biji telur
sedikit gula dan garam
pewarna hijau
air daun pandan

Cara2nya :

Tepung dibancuh dgn santan pekat,telur,air daun pandan dan sket pewarna hijau...letak secubit garam dlm adunan. Bancuhan tu biar agak2 likat tapi jgn terlalu cair pulak...

Panaskan acuan dgn sedikit minyak supaya kuih tak melekat...tuangkan bancuhan tepung tadi ke dlm acuan

Kemudian taburkan gula ditengah2 nya letak banyak lagi la sedap...dan bakar hingga elok masaknya.



ohhoo itu aje la yg dapat daku kongsikan di sini..kalo da terkurang terlebih sila maafkan yehh..!
Tak pahan jugak buleh la bertanya...ehkeke...


13 comments:

zue @ annaleeya said...

wahhhh... kongsi resepi lagik tuh.... dlm 3 resepi tuh, kuih buah melaka atau onde2 tuh ttp menjadi pojaan hatiku.... hahahah!!!

MrS. F!zA said...

sedapnya kuih cara!! peberet fiza tu kak! aduiila mana nk cri yg sedap ni..kalo kt bazar tu belengaih ja.. hehe

Zaidah said...

suka yang tauhu sumbat tu...buah melaka n kuih2 nie manislah...kurang skit

ann @ hatiberbunga said...

yum.yum...
harus ku cuba resepimu ini.. ;)

az rina a.k.a jaijina said...

nak sgt buat kuih cara tu, tp rina takde acuan plak..mmg senang ye nak buat kuih cara tu? selama ni rina tau makan aje, hikhik..

Ena said...

mcm best jer resepi buah melaka tu.. tak pernah pulak letak santan.. pasni leh la cuba boh santan pulak kan.. mesti lagi sedap..
Thanks ye..

LYaFRINA said...

tauhu sumbt tu.. sgt2 bkenan.. akn cuba gak.. inti daging..lg best

Ruziawati Bukhari said...

sedapnya menu2 ni!! wajib kena cuba ni ok? pandai u masak2..

cheqna said...

x mboh resepi nok suh kak masok pastu poskan ke trg boleh??
muahahahahaha

|| NaFiRaa || said...

kuih cara tu x de acuan dia lah.. suka makan kuih tuh~

maszmadi said...

hikhik leh try buat... hm, kuih buah melaka tu kalu orang jawa johor cakap kuih kelepon.. hehe mudah, cepat, comel n sedap

Ain said...

wahhhhh, boleh cuba ni....

sedappp pulak tengok tauhu sumbat tu. ain tak pernah makan tau....

psst, jom join kontest ni...

http://aindancontest.blogspot.com/2010/08/contest-saya-dan-baby-oleh-cik-awynn.html

Aida said...

terima kasih sbb tunaikan permintaan .. nanti balik melaka kena cari bekas tu lah .. tak sabar nak praktik ni ..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy