Sunday, November 14, 2010

Nak share sket ni kpd para bloggers....




Salam Ahad...

hurmm maybe tak hado pon kwn2 singgah sini ari ni coz suma bercuti ujung minggu...it's ok just nak share 1 menda ni yg berlaku pada ku baru2 ni di n3 ni... maybe lps ni if ada kwn2 yg memerlukan info ni...dpt la membantu kan...mana tahu satu ari leh arr refer sini...aku pon if tak share sini lama2 pon sniri leh terlupa kan....maklom arr dh menginjak usia ni makin pelupa gaya nya...hehe

Ni pasal limit storage utk load photos...sekali terkena rasa serik nak buh gambo besor2..tp penyelesaiannya ttp ader...takyah risau dh pasni...leh je atasi masalah tu...suma nya di ujung jari bak kata...hehe

So if kwn2 smpai ke satu tahap dah tokleh upload photos maka ini la penyelesaian nya keh...? sharing is caring...kesimpulan nya kat sini harus tambah author pada blog kita okeh...kira author lama maseh leh pakai tp just utk n3 tanpa bergamba je larr...so yg ni nak add kan author ke-2 ok...

begini cara nya...


1. kwn2 kena create kan Gmail baru



2. Pastu g kat settings


3. g pulak kat Permissions


4. Klik Add Authors


5. kemudian leh la masukkan Gmail address baru yg dah create td tu


6. Then bukak email baru td untuk approve kan Invite sebagai Authors

7. Then klik Revoke admin privileges

so akan kuar Authors yang kedua...dan dah boleh load gambo kat Author ke-2 ni at means kena login account yg baru tu la ye if tiap kali nk bt n3 begambo...ada fhm kerr..? 
load la sesuka ati....dan bl dh Authors ke-2 tu pon dh over limit...so buat lg mcm di atas tu utk jadi kan Author ke-3 dan begitu la seterus nya smpai Author yg ke-100...masa tu sila la buka blog baru sambungan yg lama ni k...hehee

ekseli selain tu ada byk penyelesaian selain yg di atas tapi nampak nya yg lain2 tu takda rasa 'feel' sgt...contoh nya load gambo pakai imagehacks, photobucket dan facebook...yg tu kena link kan balek ke blog if dh load gambo kat situ...kurang feel kan..? hurmm pape je larr asal leh load gambo2...yuhuu

Dan if tk bape nak fhm leh arr ke blog Anje sbb dapat tutorial ni pon dari Anje...bertuah nya dpt rakan blogger mcm ni...

Sekian...

till then...



22 comments:

LYaFRINA said...

lya dtg sini....

itula..lya pon byk upload pic.. ada dlm ketakutan gak .. takut tba ke tahap xelh upload pic.. kalo untuk kali ke 2 xleh upload pic jugak camner yer??

~aSHa~ said...

maybe lepas ni asha memerlukan info ni...tq dear

cheqna said...

info yang berguna
thanks kak =)

Fieza79 said...

Lyafrina

Lya if kali ke-2 jd jugak..bt mcm tu jgk..sama kekdah nya...kita leh ada smpai 100 Author..! tkyah risau Lya...sgt mencukupi...

Fieza79 said...

asha

tu la Asha just nk share...coz fieza tau bloggers cm fieza ni y suka load gambo byk2 sure risau..silap2 tokleh tido mlm...hehe

Fieza79 said...

Cheqna

if jd nnt..sila dtg sini tau cheqna...ngn jd cm kfieza giler nya gabra..!

wahida said...

fieza, mcm mane kita nak tau kita punye dah hampir limit ek?? btw, info yg sgt2 berguna...

Fieza79 said...

wahida

smpai kita dh takleh load gambo la wahida...dia akan kuar warning kat situ nnt...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam 1 malaysia, tq 4 ur info.

Aleeya said...

wahhh ade bengkel ict di sini hehehe

tapi yaya ni amik gambo pun dah malas ni fieza..arapkan ehsan gambo2 dari kamera kwn2 je neh hahaha, camne turrr..tulungggg

Ieza said...

thanks 4 info..

Hunny said...

salam
timer kasih atas tunjuk ajar..:)

NM02 said...

info yg berguna. akan digunapakai suatu hari nnt. maceh dear!

mek da ©™ said...

emmm..berguna..kena blaja nehh

zue @ annaleeya said...

thkns fieza... mana tau pasnih zue plak ader masalah sama kan???

utt said...

aah la...tak terfikir pun cara ni...nway thanks

mamalieyna said...

nnti nk wat gak..tq sharing! ^_^

AZLYA AZLIYATIE.......... said...

tq...for the info..

Ummi said...

ooohh..bagus..belum sampai limit tapi eloklah sediakan payung sebelum hujan kan?tenkiu!!

eB ezrin said...

tgh wat nih... tapi cam x leh jerk... huwaaaaaaa

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

bagus la kak fieza ni memanjangkan ilmu, cayok2 la kita sama cam akak la suka uploada gambo banyak2 sampai dah kena tambah author baru lagik, la ni dah 2 author

NadyaBubble said...

Rasa nak nangis tau kena camni :( Thank you ! :D

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy