Monday, March 28, 2011

jalan2 @ Muzium Padi Alor Setar




Salam....

Pagi ni datang dgn semangat nya nak upload gamba dan buat entry...tapi elok lepas hantar Irfan dan Anis ke sekolah baru teringat kunci opis takde pada aku pagi ni...tertinggal kat ofismate khamis lepas...hadoi kalau teringat tadi dah tentu budak2 tu aku hantar naik bas sekolah dah...boleh gak sambung tidur pastu huhuu...dan2 teringat nak singgah OldTown...kat sini ada wifi hahaa...terisi jgk masa sementara menanti pukul 8.30 dorang dtg bukak pintu...hehee terhasil jgk entry pagi ni dlm kete depan OldTown...keji kann...tak kena caj apa2 ok...tu yg penting...ekekekk...

Okeh nak citer pasal lawatan kami ke Muzium Padi dlm 2-3 minggu lepas...ni baru nak publish...hehee ni kali kedua kami sampai sini...opstt Muzium Padi ni kat Alor Setar ok...

Layan piccas...biar dia jela bercerita...






depan muzium...


ada 3 tingkat semua nya... 2 tingkat utk pameran brg2 yg berkaitan dgn padi...tingkat paling atas di tempat kan pemandangan sawah padi...duduk atas kerusi dan stage tu akan berpusing dlm beberapa pusingan..sgt menarik...

.

ni la uniform utk turun ber bendang ok...kena amik tahu jgk ni jgn asal tau makan nasik je...hehehee


dgn segala peralatan nya....





segala jenis padi boleh lihat kat sini...


pondok berehatan tepi sawah padi....



hehe...tgk la bakal pewaris bendang agak nya...haishh tk merasa turun bendang betul2...asal gini pun ok la...merasai jgk kan...kelakar je tgk budak berdua tuu...


masa ni elok dh naik atas tgk pemandangan lukisan sawah padi..tiba2 black out pulak...leceh betul...tak dpt la stage tu nanti bergerak dan berpusing...ingat nak bagi seronok budak2 tuu..takde rezki agak nya kali ni...kami just naik nak amik2 gambar jela...


nmpk real je lukisan tu....


disebab kan lampu tak terang...gambar pemandangan tu agak blur dan tak cantik sgt dlm gambar...rugi...huhuu



kalau tak..just duduk atas kusi tu dan dia akan bergerak berpusing beberapa pusingan...lama jgk tunggu kot2 elektrik ada balik..tp hampehh akhir nya kami blah mcm tu je...maybe next time dtg lagi bwk budak2 tu merasa berpusing2 di situ...hahaa



nanti lps ni menyusul gambar dari lense baru kami...hehee itu pun nak kabor...dpt jgk rembat yg murah je takde la mahal sgt...sebab tak rancang pun tetiba hati ni terpaut nk rembat terus disebab kan rega nyaa...mak ingat lense ni rega ribu riban...tk smpai pun rembat yg third party sudah la...beli mahal2 pun tak pandai org ni nk tembak pun takde guna jgk kan...maklum la ilmu masih zero...huhu

33 comments:

@e_da said...

hahha comel budak bendang berdua tu.. nampak real; jek.. hehhe

Miza Yusof said...

dah lama tak ke muzium padai. hehe. kulisan tu memang cantik sangat :)

zuhaiza's cheese tart said...

nanti kalau mai lagi alor star contact la saya..boleh rasa cheese tart saya..hehehhe

Iela Fazielah said...

kak... anak akak yg anis tu posing betul2 mcm akak ea..... boleh jd model nnt... hehe

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

wah makin marvelous la gambo akak lepas ni, haq ni pun dah shantek belum lagik pakai lens baru...suka gambo yang kat bendang tu nampak cam real je

~izan~ said...

bestnya pegi sini... seronok tgk gmbr2 tu..anis n irfan nk g bendang yer..hehe...

✿ etiey erywan ✿ said...

cantik latar belakang dalam muzium tu. suka sangat kak

Huda said...

cantik sgt gambar2 ni..suka2 :)

dinor's family said...

muzium padi..nama ja org kedah tp xpenah p sana g....nmpk menarik tmpat tu..

Mama Gee said...

tak pernah pergi le....takpe2...nnti len kali pi kedah lg..kita kasi terjahh sama dia..hehe

Hanis Azla said...

comel aje pewaris bendang tu.. akak tak pernah pergi muziam ni.. teringin juga nak ke sana..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bila tengok gambor akak ni teringat msa g langkawi..ehhe

rATu kEBaYA said...

best ye.. ada muzium padi kat sana...

tapi sekarang turun ke bendang tak yah pakai baju kurung kedah dah.. pakai t'shir & traksuit pun jadi jugak... hehehe

Ena said...

WAHHHHHHHHHH..

bestnyerr...
comei plak yg dyua badik tu pakai uniform p bedang tu.. hik hik.. kenangan tu kan.. ;D


tak pe la kak, yg penting adalah kepuasan.. kitorg pun guna yg 3rd party jugak.. ;D

Ema said...

real yang gambar baju pesawah tu...

Nureen said...

suka tgk anis & irfan yg bergambo ala2 petani tue.. hehehe

wahida said...

la...ingatkan betul2 si anis tu pakai uniform bendang tadi...nampak real je...

Zaidah said...

klu betullah turun bendang alangkah cantik pemandangannyer kan fieza...

p/s taklah keji klu guna wifi kat oldtown tu cuma ambik kesempatan aje....hehhe

|| NaFiRaa || said...

hehehehe.. comel jek gambar anis ngan irfan dlm uniform gi bendang tuh..kekekeke

Aida said...

ada muzium padi ekk .. bley lah nanti kalau kami pegi sana nanti ..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eida pun teringin nak pegi muzium padi tue kak..nanti balik jitra nak ajak jugak la ..en somi eida pegi..menarik n best jerk eida tengok...

♥Azie♥ said...

COMEL GAMBAR 2 BERADIK TUE

mamalieyna said...

ekeke...terkekek2 eina gelak tgk pic budak berdua ala2 org nak turun sawah tu..

alaaaaaaaaa jeles, eina balik baru ni, takdan nak g sana...akak eina dok aloq staq dok bgtau tmpt best ni..huhu..nnti kena pi aa...jeles2x..hehe..

-oP_ida- said...

xpenah p pn sini....

chup...pis time masuk umah pink akak nie...CHEQ tepesoNa..........giloOO bekenan..chantikk sangat...sangat mcm tuan dia....

syariza09 said...

klakar tgk dua bradik beraksi pakai uniform bendang. elok juga ni leh dorang belajar benda2 baru kt muzium ni

MrS. F!zA said...

hhahaha mula2 tgk kelakar gila dua beradik tu..igtkan mmg betol2 org kat bendang..ekeke

*lense 50mm kah?

MummyEcha said...

akak...last saya jejak kaki kat muzium nie waktu g rombongan sekolah....
pic akak ngan ank2 semua cun melecun..suka tgk...:D

Dilla Ady said...

cantik2nye gambar fieza amik nih...tak penah lagi jejak kaki kt sini..bagus bawak anak2 datang belajar pasal padi kt sini..

suke gambar anak2 fieza kt gambar org gi bendang tu..nmpk cam real pulak..

ieda said...

haa nanti kalau akak mai sini nak dtg jugak muzium padi nie ;)

pic2 nie nampak fiza cam adik beradik jer ngan anak2 tu .. suke akak tgk :)

~Siti Hajar~ said...

km xpnh sampai lg ke muzium padi tu fieza, pnh planning nk p dulu tp atas sbb2 ttentu km cancel, nti bila2 nk p la, mak hjr pn dh pnh p tau...hehe

tp km ni klu xp pun xpe dh kot sbb kg MIL mmg dah dikelilingi sawah padi..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

cantik2 latarbelakang gmbr ni..
hehe..comel jer budak berdua tu bergambar jd budak bendang.. ;)

ibu_Arifa said...

malu ni nak ngaku..tak pernah pun masuk muzium padi kat a/star ni, walaupun saya ni orang Jitra saja. dulu2 masa honeymoon sempat jgk lah masuk kat langkawi tu.
nak p jgk nnt, insyaallah.

eB ezrin said...

gambor pewaris bendang tuh... mmg best... i lioke... nostalgic...

dear,
kongsi ar rahsier jager bdn... eB dh brisi nih... hu3

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy