Tuesday, December 21, 2010

@ Fort Cornwallis, Padang Kota Lama



Salam...

Sesudah puas bertawaf di SUA RASA @ Queensbay kami beralih ke Padang Kota Lama...sesaje nak mengambil angin petang bawak anak2 bersukaan kat situ...datang penang je sure nak singgah situ...byk kenangan masa remaja di situ...kenangan la sgt...hehe

Semedang org ramai kat sini....dtg la bila masa pon...sampai kan nak letak punggung di tembok pantai tu pon dah takde space dahh...hahaa

Aktiviti yg biasa org buat kat sini...just melepak, makan2 dan menyenap...ramai kaki begamba kat sini...hehe rata2 nya hanya berposing dan berposing dgn aksi2 yg bebagai gaya...hikk..!

Fort Cornwallis ni merupa kan antara tempat bersejarah kat sini...banyak sejarah nya kalau nak tahu tapi aku pon dah ingat2 lupa...hehe kalau nak tahu korang cari tahu seniri la...hahahh

Layan piccas...wuwuu..



Padang Kota Lama....org Penang sgt familiar dgn tempat ni...aku jarang2 nk dtg sini walau pon aku anak kelahiran Penang...menetap lama di Kedah so jadi org Kedah la kann...ngeee
Pintu gerbang utk masuk ke Fort Cornwallis...masuk kena bayar rupa nya...aku ingat kan free...huhu
masuk2 je jumpa ni...wahh da siap ada free photographer..ehehh takde la tu cuma lukisan seolah org sedang mengambil gamba..mcm real je..hehee
hehee..sukaa..!
budak tecik itu pon nak beraksi dpn kamera itu...hurmm..

 over ye ko Irfan...



nice view kat sini...ala2 purba gitu...

byk meriam purba di tempat kan kat sini...tentu la ada sejarah nya pd zaman dulu kala...

mama abah berfoto...anak2 berlarian...tgk la si Anis kat belakang tuu...ntah ke mana2 nak di tuju tu...haishh..
berlari nak ke sini tadi tu...tak menyaba2 my Anis ni...
meriam ni ditempat kan betul2 berhadapan dgn laut...agaknya utk menyerang lanun zaman dulu kala....hahaa sila abai kan kalau info ni kurang betol...ye la betol la tuu...pakai logik la kann...ngeeee
sedap udara kat atas ni...lepak dulu bleh..?

dapat jgk begamba berempat...set timer and letak atas tembok...hahaa


ini patung Francis Light ok...belaja sejarah kan dulu...haaa ni la dia..kehkehh
itu je yg ada...selebih nya just berposing...

ok..kami dah keluar dari situ...perot terasa lapar pulak... pikir2 nak pekena ape ye...kat sini femes Sotong Kangkung, Pasembor, Rojak, Kerang Bakar dan Rebus..suma adaa...best makan sini...yg tak penah sampai sini so sila2 la datang cuti2 mesia kat sini ehh...hehee promote sket negeri kelahiranku...ngehh ngehh...



nota : Result GA dah keluar...terjah sini...
till then


40 comments:

LYaFRINA said...

a ah.. y kat photo G tu nampak real jer.... lya pon suka dtg tempat2 bersejarah camni.. sbb tu lya suka sgt dgn melaka.. bila la nak sihat ni.. sbb nak gak pegi jln2 mkn angin.. ni..alih2..kuantan jer... hhehehe

MrS. F!zA said...

heheh behnye ada photog tipu tu...hahahaha

kak, cantiknya la dia pakai merah ang ang..hihihi dia dh pakai DSLR ye.. akk beli 550d ke? pasni gmbr2 semua cun la kan.. kekeke

[-suziey-] said...

cantiknyua..sgt bersejarah..erkk xpnh plak pegi..mmg best shooting2 ni..siap ade photoG yek..hehee

♥Azie♥ said...

tak sampai lagi sini.walaupun dok kulim..heheheh

~Miss Sukasih~ said...

best ar akak nie..pagi2 kteorg disajikan dgn gambar2 akak yg menarik tu...hehehe

Huda said...

cantiknya gambar2 tu kak :) geram sgt..

zue @ annaleeya said...

ingat photo G betul2 tadik.... tp cantik ar view kt sana... bila nak smp sana nih... klu smp sana, penginapan ditaja oleh fieza bulih????? hahahahhaah!!!!

Fieza79 said...

Lya

mmg best kan g tempat bersejarah...mmg nmpk len dr len bl kita shoot2 kat situ...tingin jgk nk g melaka...

Fieza79 said...

Fiza

hahaa...Fiza..mana ada DSLR tak mampu nk beli lg lorr...awat gambaq2 tu nmpk cam pakai DSLR ka...ni kira org kedua kata cmni..hehee kira menjadi jgk hasil editan kfieza noo...syookkk..!

Fieza79 said...

Suziey

sesekali sampai sana pegi tau..hehe pndai je ajar org...kg kat tepeng kan..?

Fieza79 said...

Azie

ya ka...biaq betoi..takpe balek kg nnt sesekali g terjah..!

Fieza79 said...

Nieyla

ye ke best...berkesan jgk hasilan shooting itu kan...

Fieza79 said...

Huda

heheh pe la yg geram tuu...

Fieza79 said...

zue

ha..dtg jgn tk datang..buleh aje psl penginapan tuu...hehe kasi tau aje...

mek da ©™ said...

bestnya fieza..jln2 makan angin lg...syiokkkk..eh lawa la part amik gambo ngan free photographer tu

Ogy said...

lawaaa...mmg suka tgk gambar2 u....

u look gud in red :)

~Siti Hajar~ said...

Dulu sblm kawen sllu gak jln2 penang, pas kawen ni jarang2 dah..huhu..

Fieza, skrg ni ada pertunjukan barbie kat Queensbay, mesti Anis suka, hjr pon hjg mgu ni nk bwk anak2, klu xsilap till 2 january ni..(sekadar info)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cantik2 gambar

eh tu baju merah mak org ke anak dara lagi..cun2..:-D

Fieza79 said...

mek da

tkde la mkn angin sgt..dekat je tu penang dgn kulim...1 jam sampai..

Fieza79 said...

Ogy

thanks Ogy...!

Fieza79 said...

Hajar

ya ka..rasa mcm nk p jgk la..tp taktau la huby nk g ke tak..kena bodek2 dulu...tq hajar info tu..

Fieza79 said...

Rose

hehee baju merah tu mak orang lerr..!

~Ifa~ said...

mcm ya ya aja kan photographer tuh.hehehe.cantik tmpat nie .lum pernah sampai lg.walaupun saya duk kulim aja.hehehe.

AnneRaini said...

kak, lepas beli kasut terus pakai kasut baru na...hehehe
saya nak pi penang!kak fieza bawa jalan2 ye...bile nak pi tu tak tau ..hahaha

~~*Lady Salwa*~~ said...

Dah 2 kali penen tingin nak makan passembur kat padang kota... tapi tak dapat lagi... huhuuu

az rina a.k.a jaijina said...

ahaa, rina yg dok penang ni mmg jarang sampai belah pulau..kalau weken biasanya hubby keje..kalau nak merayap pon dekat² umah aje..

chugie said...

amboi.. berjalan sakan ye. sy x penah lg sampai ke sana.. suatu hari nanti, nak jugak terjah ni!

best tul tengok fieza ni tau, sure akan snap2 pic banyak2.. rajin ye.

Fieza79 said...

Ifa

org kulim ke...hai2..hehe
biaq betoi tk penah smpai..penang dkt maa...hehe

Fieza79 said...

Anne

hamboi perasan dia noo tang kasut tu...hehe test dulu sedap pakai ke tak...kikihh

nak mai sila2...kfieza bwk jalan2..!

Fieza79 said...

Salwa

aduhh ye ke sal..sian nya tak kempunan ke...habis tu balek kg nnt terjah la pdg kota lama...hehe

Fieza79 said...

Rina

fieza pon jrg jgk rina...tu pon sbb ada sua rasa..alang2 singah la sana sini..

Fieza79 said...

chugie

dh mmg stail gitu..kamera tu tk penah lepas dr tgn if jalan2...mau tak senang duk kalau tertinggal kamera...hehe tp tk penah jadi lg la...tegar je bwk kamera..

wahida said...

kalau saya pegi Penang, Fiza jd tour guide leh?

|| NaFiRaa || said...

wahhhh.. bestnye berjalan ujung minggu.. bulih gak saya tumpang cuci mata.. tengok gambar2 cantek~

gambar berempat tu cantek sgt~ bulih fremkan~ susah kan kalo nak amik gambar sume ade~

~ayu.oyie.yuna~ said...

Assalam ;)
wah,cam best je tmpat tu..
belum ada rezeki lg sampai penang..;)

SUZIE APAI said...

tak puas nengk gambo gambi yg byk itu...

menariksss....

Ya ALya said...

penang dah byk kali gak sampai...sb makcik ada kt bukit mertajam....tapi asal g area sana mesti dah malam,tak de la gambar siang lagi ni.....ada rezeki nak turun sana lagi....

Ena said...

Bila la nak sampai ek sana nun!..


uwaaaaaaaaaaaaaa..

maslinamansor said...

lama mas tak kesana... 7 tahun rasanya.

bila dah ada anak, harus bawa ketempat2 bersejarah macam nie.

Yaati Nor said...

bapak mertuaku keturunan francis light..esok nak gi penang..c..u..

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy